Zintuiglijke prikkelverwerking (sensorische integratie) is het proces, waarbij we informatie uit ons lichaam en prikkels vanuit de buitenwereld waarnemen en op elkaar afstemmen. De prikkels worden waargenomen door de zintuigen en doorgestuurd naar de hersenen. U kunt hierbij denken aan: zien, horen, voelen, evenwicht en signalen vanuit de spieren. De zintuigen werken 24 uur per dag.

Verstoring in het proces

Bij (jong)volwassenen kan zo’n verstoring in de prikkelverwerking bijvoorbeeld ontstaan na een kop- staart botsing (whiplash). Maar ook na een periode van overbelasting, een aandoening als CANS, MS, HELPP of niet aangeboren hersenletsel, waardoor de balans verstoord is geraakt. Soms is er geen oorzaak bekend.

De verstoring uit zich per persoon verschillend. Het is afhankelijk van welk soort prikkels niet goed wordt verwerkt. De verwerking van de prikkels noemen we registratie. Er kan sprake zijn van onderregistratie of overregistratie. Bij onderregistratie heeft iemand meer prikkels van hetzelfde nodig om ze te kunnen opmerken. Bij overregistratie worden normale prikkels als te sterk ervaren.

Wat zijn de gevolgen

De gevolgen kunnen per persoon verschillend zijn, bijvoorbeeld

  • De hele dag licht misselijk zijn en/ of duizelig of een wat ‘onbestemd’ gevoel hebben.
  • Bewegingen minder goed kunnen waarnemen en/of andere visuele problemen ervaren.
  • Minder goed tegen drukte kunnen, doordat geluid of beelden versterkt waargenomen worden.
  • Zich vaker stoten en/of struikelen.
  • Hogere spierspanning, waardoor iemand erg moe kan worden of pijnklachten ontwikkeld.
  • Vegetatieve reacties, zoals plotseling gaan zweten of het gevoel hebben flauw te kunnen gaan vallen.
  • Meer moeite hebben met concentreren, dingen onthouden en op woorden kunnen komen

De behandeling volgens ASITT* protocol

Na een intake gericht op de zintuigen, zal er inzicht worden gegeven in de oorzaken van de klachten. Vervolgens leert u met technieken en strategieen om te gaan met de gevolgen van de verstoring in het proces van de zintuiglijke prikkelverwerking, waardoor u minder beperkingen ervaart in het dagelijks leven.

De behandeling is alleen effectief als er thuis intensief mee wordt geoefend. Dit wordt gedaan met behulp van een oefenschema.

Voor meer informatie of om te bespreken of deze behandeling passend is voor uw hulpvraag, neem dan contact op!

* ASITT: Adult Sensory Intergration Timmerman Treatment